Uppvaknandet ur den romantiska drömmen!

Att bli respekterad och bemött med omtanke är något som de flesta tar för givet i sin relation.

Det finns dock ett stort ansvar som vi själva behöver ta när vi går in i en relation och det är att vara tydlig med sina behov och förväntningar. Det är viktigt att tidigt agera om du upptäcker att det finns ett beteende hos din partner som får dig att känna otrygghet eller inte må bra. Det kan vara mycket begärt när man är ung och förälskad att ha den medvetenheten. Man vill bara stanna i berusningen och har stort överseende med allt, något som senare blir ett problem för dig. Det här är ett sätt att som älskande ”bara” leva sin romantiska dröm.

När förälskelsefasen är över

Det är nu vanligt att man har “orimliga” förväntningar på sin partner. Du kan önska ett beteende hos din partner som aldrig egentligen har funnits och som du själv varit med och tillåtit/odlat. Din partner kan bli smärtsamt medveten om din missnöjdhet och förstår inte riktigt varför. När din partner väl börjar förstå vad du känner (upplever) och är villig att börja förändra sitt beteende så upplever ofta den frustrerade partnern att det inte går tillräckligt snabbt. Om partnern omedvetet ramlar tillbaka i sitt gamla beteende så finns ofta låg eller ingen tolerans alls för det. Risken i det här läget är att din partner som faktiskt försöker att göra nytt, ständigt blir påmind om sina misslyckanden från en sårad, missnöjd partner, något som kan få din partner att tappa motivation känna hopplöshet. Partnern böjar att distansera sig för att slippa bli påmind om sin otillräcklighet, utifrån sin partners kritik. Jobb, träning och andra aktiviteter börjar då bli mera intressanta för denne. Det som händer i relationen är att den ena upplever höga orimliga krav och att det är omöjligt att lyckas, medan den andra partnern tappar sin glädje, självrespekt, självkänsla och attraktionskraft.

Locka till att vilja göra nytt

Om jag nu målar med stora penseldrag så skulle jag rekommendera den partner som i den här situationen känner sig frustrerad och sårad att försöka, fast det är svårt, att ha tålamod och uppmuntra och försöka se alla små framsteg som partnern försöker göra för att förändra sitt beteende.Det kommer locka till att fortsätta att göra gott för dig. Det kan tyckas mycket begärt men nödvändigt och ofta det enda och mest effektiva sättet för snabbast resultat. Det är lättare och mer naturligt att här att vara gnällig, tjatig och ogenerös och fastna i att leta alla fel man kan hitta hos sin partner.

Fokusera på dig själv och återta din värdighet och kraftfullhet

För att återta sin värdighet och kraft behöver man hitta kärleken till sig själv. Det gör man lättast genom att fundera på vad man vill ha, ta ansvar för det  och kommunicera det på ett konstruktivt sätt. Tydligt, bestämt och vänligt brukar alltid fungera bra. Kan man dessutom kommunicera utifrån sin sårbarhet så är det lättare för partnern att förstå och vilja ta emot. Man kan aldrig ändra på sin partner men man kan ändra sitt eget förhållningssätt. Din partner gör sina val, medvetna eller omedvetna, och du behöver få din partner att vilja välja att vara med dig och få dig att må bra. Genom att AGERA utifrån sig själv på någon annans beteende eller ord är kraftfullare än att REAGERA. Om du reagerar över din partners beteende så fråntar du i samma stund din partners eget ansvar. Det kan också vara svårare att känna respekt för en person som reagerar. Att få förtroende, uppmuntran och möjlighet att lyckas är nödvändigt och ger förutsättningar för ett gott resultat som ni båda mår bra av.

Lycka till!

2 Comments

 • by Minora Posted juni 3, 2016 10:29 f m

  Hej och tack för en bra läsning.
  Ville säga något om tolamod. Om man blir kränk av sin partner ( genom att han söker bekräftelse ute) kan man inte ha tolamod av att vänta på att sin partner lär sig att förstå va respekt är.
  Hur kan man tänka i denna situation?
  Jag har pratat med min partner om respekt…..
  Mkt bra att höra att man bör ha tolamod, men jag är helt frustrerad och vet inte hur länge tolamoden räcker.

  • by Relationskonsulten Posted juni 5, 2016 1:25 e m

   Hej Minora, kul att du uppskattar min blogg. Jag förstår din frustration och det är en ganska vanlig bild du beskriver. Jag tänker att det är svårt att ha tålamod i din situation. Något behöver förändras för att du ska kunna må bra och finna trygghet och glädje i din relation.

   Det finns alltid en förklaring bakom allt beteende. Om din partner söker bekräftelse utanför er relation så kan det bero på dålig självkänsla som kan komma från din partners tidiga referenser i livet, att han t.ex inte blivit bekräftad som barn på ett sätt som stärker självkänslan. Det kan också finnas obalans i er relation. Det är svårt att svara på din fråga och ge ett rättvist svar då jag vet för lite om er som individer och om er relation.

   Min rekommendation till dig är att fundera på vad som är ok för dig och hur du vill känna dig i din relation. Finna mod och på ett ärligt och sårbart sätt beskriva hur hans beteende på verkar dig negativt utan att anklaga honom. Om du tar ansvar för dig och vad du känner så är det lättare för din partner att få en ärlig chans att förstå och bemöta dig och ev hitta viljan att reflektera över sitt beteende

   Det kan vara så att din partner längtar efter att du är tydlig med vad DU vill och förväntar dig istället för att låta tiden gå och försöka vara tålmodig. Om du börjar sätta värde på dig själv med en självrespekt så leder det ofta till att partnern börjar värdesätta och respektera dig mera, något som också kan upplevas som en trygghet för din partner.

   Ömsesidig respekt, omtanke och tillit i en relation är förutsättningar för en sund relation som dessutom utvecklas med det.

   Tålamodet kan vara bra att ha under tiden som din partner visar vilja för att förändra sitt beteende. När han tar ansvar för sin del i relationen så att du ni ska kunna må bra tillsammans. Ibland kan man behöva hjälp av en professionell par/induvidualterapeut om man inte lyckas nå fram till varandra. Allt hänger på vad man vill med sin relation och hur mycket man är beredd att kämpa för det.

   Minora, jag hoppas att du har fått lite hjälp på vägen.

   Tack för att du skrev.
   Med vänlig hälsning,
   Anneli Östling
   Relationskonsulten Sthlm AB

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *