Kommunikation och samspel i relationen

När man slutar att kommunicera i sin relation så ersätts det ofta av kritiserande, missnöje, gräl och distanstagande.

När personer träffas och går in i förälskelse så talar kärleken sitt eget tydliga språk. Det kan räcka länge att pussas och visa varandra sina bästa sidor. Det som kommuniceras är planer dag för dag, visioner och möjlighet för en gemensam framtid.

När jag möter par i parterapi så kan det vara första gången som de hör sin partner berätta om sina behov samt sårbara punkter. Det kan vara första gången som partnern vågar berätta om hur svårt de tycker att det är att vara i relationen. Tillsammans med parterapeuten blir de tryggare i att våga säga hur de känner och upplever situationen.

Jag skulle önska är att nyblivna par skulle ägna tid till att lära känna sin partner bättre, på ett djupare plan. Vara nyfiken på vad som kan vara extra känsligt eller sårbart hos sin partner utifrån tidigare erfarenheter och upplevelser. Jag skulle kunna kalla det att trygghetsförsäkra sin relation. Att helt enkelt göra en riskanalys hur oromantiskt det än låter.

Som tur är så kan man göra detta arbete även senare men då ofta med en del försvårande omständigheter, såsom en partner som tappat tillit, trygghet och tron på relationen och sin partner. När det gått lång tid och kommunikationen har förvandlats till ett nödvändigt ont med gräl om vem som ska göra vad, en maktkamp som handlar mera om vem som har/gör rätt eller fel så kan det ha bidragit till att man känner sig mera som fiender än som en kärleksrelation. Här kan det ibland vara nödvändigt att ta hjälp.

Den snabbaste vägen ut ur detta är att båda behöver vara beredda på att anstränga sig att hitta sin vilja att GE för att kunna få det man längtar efter eller behöver. En annan viktig sak är att hjälpa varandra genom att erbjuda en trygg plats för att den andra ska våga visa sin sårbarhet.

Jag har inte sagt att det är enkelt MEN det är nödvändigt för att återfå kontakt med sin partner.

Att visa sin sårbarhet är många gånger det enda som kan få partnern att förstå och bli berörd av dig. Det får också partnern att känna sig viktig och behövd. Något vi ofta glömmer bort då vi är rädda för att ställa krav eller ha förväntningar på vår partner.

Exempel på att visa sårbarhet är att förklara och ta ansvar för hur du känner istället för att säga något i vredesmod till din partner. Undvik personangrepp, det leder oftast till att din partner blir defensiv och känner sig anklagad. Detta resulterar nästan alltid till bråk.

Prova att säga: ”det gör mig ledsen när du inte vill lyssna på mig, det känns som att jag inte är viktig för dig” istället för att säga: ”jaha, nu gör du som du ALLTID gör, du bara tänker på dig själv och struntar i hur jag känner.”

Det som ofta istället händer när man inte vågar visa sin sårbarhet är att man går in i sitt försvar och kritiserar sin partner eller distanserar sig. I de flesta relationer finns en av vardera. Den ena kritiserar och den andra drar sig undan.

Det mesta går att reparera men först behöver man bli medveten om vad som händer i relationen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *